Při léčbě lupénky hrají významnou roli tzv. druhotné faktory, které je možné pozitivně ovlivnit změnou životního stylu a dosáhnout tak zlepšení zdravotního stavu.
Konzumace dostatku ovoce a zeleniny
Třetinu denní spotřeby by měla tvořit kombinace ovoce a zeleniny. Vhodné potraviny jsou např. banány, jablka, brokolice, špenát, fazolové lusky, hrášek, celer a salát.
Dostatečný pitný režim
Příjem pouze čisté vody v objemu 2 - 3 litru denně.
Odstranění kyselých potravin z jídelníčku
Potraviny, které negativně působí při onemocněním lupénkou: paprika, rajče, vejce, kyselé ovoce, houby, příliš mnoho koření, citrusy, ocet, alkohol, sycené nápoje, pivo, červené víno, šampaňské, sladkosti, bobulovité rostliny, burské ořech, pistácie, kešu ořechy, červené maso, salámy a klobásy, mušle, raci, gluten.
Vyvarování se rizikovým faktorům
Nejčastěji se jedná o stres, nadměrnou fyzickou i psychickou zátěž a další.